Voeding

Voeding

Een goede voeding is essentieel voor de gezondheid van uw konijn!

In het wild eten konijnen voornamelijk de planten die er beschikbaar zijn. Het verorbert verschillende grassoorten, bladeren en planten.

Huiskonijnen hebben meer keuze en worden daardoor selectiever. Ze zullen een voorkeur kweken voor zoeter en bitterder voedsel, en wat ze niet lekker vinden aan de kant laten liggen.

Als baasje mag u zeker niet zwichten voor de grillen van uw konijn. U loopt immers het risico dat het begint te mokken en weigert te eten bij de geringste dieetwijziging, wat kan leiden tot onevenwichtige maaltijden. Toch is het belangrijk om de smaak van uw konijn te respecteren, maar dat doet u het beste met hooi en verse, gevarieerde planten, kruiden en groenten. Die voedingsmiddelen staan het dichtst bij het dieet van het konijn in natuurlijke staat. Ze zijn rijk aan vezels en vitamines en dragen bij aan een goede werking van het spijsverteringssysteem.

Wist-je-datje …Gepaste voeding konijnen beschermt tegen tal van gezondheidsproblemen, waaronder tandproblemen, spijsverterings- en urinewegaandoeningen als ook overgewicht?

De bovenstaande piramide is een visuele gids die advies geeft rond kwaliteitsvoeding. Als herbivoor moet het konijn een vezelrijk dieet hebben:

  • hooi en vers groen, wat het dichtste aansluit bij wat konijnen in het wild eten, vormen de basis en moeten daarom naar believen beschikbaar zijn. Het is belangrijk dat het konijn zoveel mogelijk kan knagen om zijn tanden te verslijten, een vlotte spijsvertering te garanderen en de hele dag iets te doen te hebben. Hooi van goede kwaliteit is felgekleurd, heeft een aangename geur en is niet stoffig. Het hooi moet in een rek of hangmatje worden geplaatst zodat het niet vuil wordt;
  • groenten en korrels worden verteerd, maar mogen niet de basis vormen van het dieet;
  • zoeter voedsel zoals fruit en zaden, die minder essentieel zijn in een konijnendieet, mogen af en toe met mate worden gegeten.
  • Takken en twijgen van bepaalde bomen zijn ook ideaal voor het afslijten van de tanden.

Bovendien kunnen bepaalde voedingsmiddelen, zoals maïs, noten, bonen, granen, erwten, chocolade, haver en zaden, de gezondheid van uw konijn schaden. Deze voedingsmiddelen zijn gevaarlijk en moeten worden vermeden om eventuele symptomen van voedselvergiftiging te voorkomen.

Heeft u uw huisdier betrapt op het eten van schadelijk voedsel? Dan is er geen seconde te verliezen: neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts!

Het is belangrijk om plotselinge veranderingen in het dieet van uw konijn te vermijden. Nieuw voedsel moet geleidelijk geïntroduceerd worden, met een overgangsperiode van enkele dagen, waarbij het aandeel van het oude voer geleidelijk verminderd wordt en de nieuwe ingrediënten gefaseerd geïntegreerd. Een plotselinge verandering kan leiden tot darmproblemen of zelfs een weigering om te eten.

Water

Een konijn drinkt veel water: tussen 100 en 350 ml per dag. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtopname uit voer.

Water is onontbeerlijk voor de goede gezondheid van uw konijn. Uw konijn moet zichzelf kunnen bedienen en het water moet vers, schoon en calciumarm zijn. Als u twijfelt, filter dan het water, want calcium kan uw konijn opzadelen met zware urineproblemen.

Een nippel fles wordt afgeraden, omdat dit de snijtanden van uw konijn kan beschadigen. Plaats liever een schaaltje of potje op een klein verhoog. Op deze manier zal het water minder snel vuil worden en zal het konijn die minder snel omstoten.