Gewicht

Een konijn kan zwaarlijvig worden door een onevenwichtige voeding die te veel vette, suikers en te weinig vezels bevatten. Overgewicht bij konijnen kan ook een gevolg zijn van te weinig lichaamsbeweging.

Overgewicht kan leiden tot een gevaar voor de gezondheid:

  • Door het overgewicht kan het konijn zich niet meer goed wassen/verzorgen. Daarnaast kan hij/zij moeilijk tot niet aan de blindedarmkeutels. Deze zijn een heel belangrijk deel van het dieet van een konijn.
  • De staart en anus worden heel vuil, mogelijks door ernstige spijsverteringsstoornissen.
  • Het konijn wordt gevoelig aan pododermatitis (pootletsels, zie poten in menubalk) en verschillende huidproblemen.

Daarom is het van groot belang om uw konijn een evenwichtige voeding te geven, die voornamelijk uit hooi in afwisseling met gras bestaat. Door uw konijn maandelijks te wegen kan u een gewichtscurve opstellen en zo heel makkelijk enige afwijking van het gewicht opmerken.

Wist-je-datje..... Caecotrofen of blindedarmkeutels kleine keuteltjes zijn die een konijn opeet. In deze keutels zitten eiwitten, mineralen en vitaminen. Caecotrofen zijn niet hetzelfde als de "normale keutels". De "normale keutels" zijn harder. Caecotrofen zijn zacht, glanzend en vochtig. Dus als uw konijn uitwerpselen eet is dit volledig normaal!!