Spelen met konijnen

Konijnen zijn hele actieve dieren die heel graag spelen. Dit kan ook met hun mensenvrienden, als dit op een correcte manier gebeurt.

Door te spelen wordt verveling tegengegaan en kan obesitas mogelijks vermeden worden. Konijnen zijn prooidieren ze zijn alert, verstoppen zich of vluchten. Eveneens het constant zoeken naar voedsel (foerageren) neemt veel tijd van hun dag in. Een konijn als huisdier bevindt zich in een stress vrije omgeving en hoeft niet meer te zoeken naar eten, omdat er voeding in overvloed is. Als uw konijn dan niks meer doet, kan het zich snel gaan vervelen. Daarnaast kan de voeding te rijk zijn en dan is overgewicht mogelijk.

We raden aan om uw konijn te laten bewegen door middel van spel! Dit kan eveneens de band tussen jullie versterken. Hou wel rekening met het ritme van het konijn. Wanneer het aan het slapen is, is dit niet het geschikte moment om een spelletje uit te lokken. Konijnen hebben sterke karakters en zullen hun ontevredenheid duidelijk en op een onaangenamen manier laten merken. Een konijn dwingen tot iets is uit de boze!

Observeer uw konijn en kijk wat het graag doet uit nature, dit kan lopen, sluipen, klimmen of springen zijn. Door uw spel aan te passen naar wat uw konijn graag doet, is er meer kans op een succesvol spel.

Enkele voorbeelden van spelletjes:

  • Is uw konijn een konijn die graag dingen verplaatst, dan kan u kleine speeltjes aanbieden zoals dennenappels, kartonnen wc-/ keukenpapier- rollen, omgekeerde yoghurtpotjes (onder toezicht), papieren balletje,...
  • Is uw konijn een klimmer, voorzie dan hoogtes dit kan bijvoorbeeld gemaakt worden met verschillende kartonnen dozen.
  • Is uw konijn een snoeper die graag op zoek gaat naar voeding, verberg voedsel op verschillende plaatsen, zodat het op zoek moet gaan, plaats wat kruiden of hooi in een papieren zak met kleine gaatjes, zodat het moeite moet doen om het eruit te krijgen, plaats kleine beetjes voeding onder yoghurt potjes, zo moet het konijn duwen om de potjes omver te doen vallen,...
  • Is uw konijn een echte spring in het veld, maak dan een parcours om uw konijn te laten springen (ja agility voor konijnen bestaat).

Dit zijn enkele voorbeelden, maar er zijn zoveel meer dingen die u samen met uw konijn kan doen. Vraag gerust raad aan uw dierenarts.

Kortom, leer uw konijn en diens karakter goed kennen, zo kunnen jullie samen op een gepaste manier spelen en jullie band versterken!