Mijn konijn verwelkomen

Mijn konijn warm verwelkomen

Wanneer u uw konijn thuis verwelkomt, is het zeer belangrijk om het beetje bij beetje te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Bereid van tevoren alles voor om het uw konijn zo comfortabel mogelijk te maken: kommetjes, een konijnentoilet (met aangepast strooisel), speelgoed, een slaaphoekje... Sowieso zijn in alle gevallen een zachte aanpak, kalmte en geduld nodig.

Eerst en vooral moet u begrijpen dat konijnen in het wild een prooi zijn. Ze leven discreet, lopen weg bij de geringste bedreiging en brengen veel tijd door in hun hol. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze bang zijn als ze op de tegelvloer van een ‘lege’ kamer worden geplaatst, omringd door blije kinderen! Als iemand het konijn dan probeert vast te houden, kan het proberen te ontsnappen en krabben aan de handen van wie het vasthoudt... Maakt u zich geen zorgen: uw wilde diertje moet u nog leren kennen. Om dat proces te stimuleren, is het zeer belangrijk dat het zich kan verstoppen om zichzelf gerust te stellen!

Geef het tijd. Aanvaard zijn timide houding. Ook wanneer het konijn verstopt zit, moet het toegang hebben tot water, voedsel en zijn toilet.

In enkele dagen leert het konijn u en huisgeluiden kennen. Op dat moment zal het beetje bij beetje zijn territorium verkennen. Net zoals in de wildernis, zal het meer en meer rondwandelen om te speuren naar schuilplaatsen, voedsel en leuke plekjes. Laat het zich dan ook vrij (maar veilig) bewegen om zowel het huis als uw gezin te ontdekken. Probeer het niet vast te grijpen.

Wees tijdens de eerste contacten heel rustig. Laat u benaderen zonder te bewegen. Als het konijn aan u komt snuffelen, kunt u er zachtjes tegen praten, maar het moet altijd kunnen weglopen mocht het dat willen - onder dwang kan er geen vertrouwensband worden opgebouwd.

Beetje bij beetje zal het konijn zijn nieuwe omgeving leren kennen en u vertrouwen. Sommige gezinsleden zullen het gemakkelijker kunnen temmen, maar met geduld en tederheid komt iedereen er wel. In de loop van de weken zal het konijn uw stemmen leren herkennen, liefkozingen waarderen en de hiërarchie van het huishouden ontdekken.