Parasitaire aandoeningen

Parasitaire aandoeningen

Parasieten zijn kleine diertjes die overleven in (interne parasieten) of op (externe parasieten) een drager. Een konijn kan besmet raken met parasieten door contact met een ander konijn of door hun omgeving.

Interne parasieten

Interne parasieten zijn parasieten die in het lichaam van het konijn leven. E. cuniculi (Encephalitozoon cuniculi) is een van de belangrijkste inwendige parasieten bij konijnen. De ziekte die deze parasiet veroorzaakt heet encephalitozoonosis. Dit is een microscopische parasiet die zich verplaatst via de bloedbaan van het konijn en zich nestelt in de hersenen of nieren.

Net een nieuw konijntje gekocht? Dan kan u preventief bij de dierenarts een antiparasitair middel vragen.

Wijze van besmetting

 • Van moeder naar jong.
 • Contact met geïnfecteerde feaces, urine of afscheiding van de luchtwegen.
 • Contact met urine of bevuild voedsel (kan indirect)

Let op! Deze parasiet kan enkele weken overleven in de omgeving. Hierdoor kan er een ander konijn besmet worden.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Torticollis (scheefhals), hierbij wordt de kop scheef gehouden.
 • Trillingen, stuipen of verlamde achterpoten.
 • Verminderde/ geen eetlust.
 • Incontinentie, nierfalen.
 • Oogaandoeningen bijvoorbeeld staar.

Het is ook mogelijk dat er geen symptomen opgemerkt worden. Zo kan een besmet konijn perfect gezond lijken. De symptomen zullen dan mogelijks opkomen tijdens stress momenten (verhuis, omgevingsveranderingen, verandering van habitat, vaccinatie, nieuwe soortgenoot,...).

Opgelet! Veel konijnen vertonen geen symptomen terwijl ze wel besmet zijn met de parasiet. Ze blijven echter wel besmettelijk voor andere konijnen en kunnen deze parasiet overdragen.

Diagnose

Lijkt er iets mis met uw konijn? Is hij/zij wat kalmer dan anders, minder eetlust of houdt het zijn hoofd schuin? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met uw dierenarts. Deze ziekte kan gediagnosticeerd worden door middel van bloed en/of de urine. De bloed of urine testen zijn niet sluitend, al is de test negatief, dan nog kan uw konijn de parasiet hebben.

Behandeling

Deze ziekte kan behandeld worden door medicatie die de dierenarts voor zal schrijven. Er zijn verschillende soorten medicijnen die ingezet kunnen worden bij deze aandoening afhankelijk van de symptomen en de ernst van de symptomen. Hier geldt wel hoe sneller de behandeling opgestart kan worden, hoe beter de prognose!

Externe parasieten

Dit zijn kleine diertjes die in de vacht, huid of oren van het konijn leven. De meest voorkomende uitwendige parasieten zijn schurft, vlooien en ringworm.

Vlooien

Konijnen kunnen last hebben van de zelfde vlooien die zich op honden en katten bevinden. Er bestaat ook een soortspecifieke vlo voor konijnen: Psilopsyllus cuniculi.
De belangrijkste symptomen van een vlooien plaag zijn:

 • Het konijn krabt zich vaak door de jeuk.
 • Huidwondjes, schubjes of huidirritatie kan opgemerkt worden.

Er bestaan verschillende producten om de vlooien te behandelen of te voorkomen. Let wel, raadpleeg altijd uw dierenarts alvorens een middel aan te komen. Bepaalde middelen zijn giftig voor konijnen.

Schurft

Schurft komt vaak voor bij konijnen, dit uit zich meestal op de oren.

Symptomen:

 • Veelvuldig krabben aan de oren.
 • Schudden met de kop.
 • Bruine, zwarte schilferige korsten in de oren.

De behandeling van schurft is met een product die de schurft dood. Ga naar uw dierenarts bij een vermoeden van schurft, zo kan uw konijn met het correcte product behandeld worden.

Ringworm

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, wordt ringworm niet veroorzaakt door een worm, maar door een schimmel. Een besmetting met ringworm kan herkent worden aan kale plekken en rode cirkelvormige vlekken op de kop of poten van het konijn.
Deze ziekte kan gemakkelijk behandeld worden met de correcte medicatie. Het is van groot belang om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan als er een vermoedelijke besmetting is van ringworm. Ringworm is een zoönose. Dit wil zeggen dat de ziekte van het konijn overgedragen kan worden op de mens. Het moment dat de diagnose ringworm bij het konijn is vastgesteld, is het aangeraden om zelf naar de huisarts te gaan voor een onderzoek.

Voorkomen van uitwendige parasieten

Het is mogelijk om het konijn preventief te behandelen, wanneer u het konijn hebt geadopteerd hebt of aangekocht hebt in een dierenwinkel. Zo bent u zeker dat u geen parasieten meeneemt van zijn/haar vorig verblijf. Vraag altijd aan de dierenarts voor een gepast product.
Etherische oliën om parasieten te voorkomen of te doden, raden we niet aan. Bij verkeerd gebruik kunnen deze brandwonden en allergische reacties veroorzaken. Wenst u toch etherische oliën te gebruiken, vraag dan raad aan een dierenarts die ervaring heeft met essentiële oliën.