Sterilisatie en castratie bij katten

27/01/2023 - 08:32

Vaak horen we nog, "moeten we onze kat laten steriliseren?". Het antwoordt is Ja! in België bestaat er een sterilisatieplicht! Dit wil zeggen dat sinds 1 september 2014 elke kat die verkocht of weggegeven wordt, moet gesteriliseerd zijn. Dit geldt voor iedereen (kwekers, asielen en particulieren). Sinds 1 april 2018 is de sterilisatieplicht zelfs uitgebreid. Sinds dan moeten alle katten voor de leeftijd van 5 maand gesteriliseerd worden.

Sterilisatie en castratie katKittens sterilisatie castratie katKittens sterilisatie castratie katKittens sterilisatie castratie kat

Sterilisatie-/castratieplicht katten

Vaak horen we nog, "moeten we onze kat laten steriliseren/castreren?". Het antwoordt is JA! In België bestaat er bovendien een sterilisatie-/castratieplicht sinds 1 september 2014. Elke kat die verkocht of weggegeven wordt, moet gesteriliseerd/gecastreerd zijn. Dit geldt voor iedereen (kwekers, asielen en particulieren). Sinds 1 april 2018 is de sterilisatie-/castratieplicht zelfs uitgebreid. Sinds dan moeten alle katten voor de leeftijd van 5 maand gesteriliseerd/gecastreerd worden. Ten laatste moeten katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 uiterst op 1 januari 2020 gesteriliseerd/gecastreerd zijn.

Vele mensen zullen zich de vraag stellen waarom dit nu een plicht is die door België opgelegd wordt? Dit komt omdat er momenteel een enorm onevenwicht is aan katten in België. Elk jaar worden er meer dan 10 000 katten noodgedwongen geëuthanaseerd, omdat er niet genoeg plaats is in asielen en er zijn te weinig adoptanten!

Er is zo'n overvloed aan katten omdat ze zich heel snel reproduceren. Een kattin kan twee nestjes van gemiddeld zes kittens per jaar werpen. Dit wil dus zeggen 1 kater plus 1 kattin kan voor 36 nakomelingen zorgen op amper 3 jaren!!

Katten castreren/steriliseren heeft vele voordelen zowel voor eigenaar, kat als de maatschappij!

Voordelen voor de eigenaar

Katten worden vruchtbaar op een leeftijd van ongeveer 5-6 maanden. Op deze leeftijd beginnen de hormonen een grote invloed te hebben op het gedrag van de kat. Katers zullen beginnen sproeien met sterk ruikende urine, rondzwerven en vechten met andere katers. Door hun hormonen worden ze roekeloos, wat de kans op een ongeluk (aanrijding) groter maakt.

Kattinnen die krols zijn kunnen ook urine sproeien, naast het sproeien, zijn de kattinnen die krols zijn heel rusteloos en beginnen ze dag en nacht de buurt bij elkaar te janken. Door te castreren/steriliseren kunnen deze problemen voorkomen te worden. De katten worden rustige, aangename huisdieren. Ze worden huiselijker en blijven minder lang weg van huis. Hierdoor wordt de kans op wonden, abcessen, het betrappen van seksueel overdraagbare ziektes door het vechten veel kleiner. Als laatste voordeel, geen kans op een onverwacht/ongewenst nestje!

Een poezenpil raden we niet aan want deze is niet 100% betrouwbaar en heeft heel veel negatieve bijwerkingen.

Voordelen voor de kat

Soms weten katten geen blijf met zichzelf omwille van hun hormonen, daarom is het diervriendelijk om uw kat te helpen door hen te castreren/steriliseren. Zo lopen ze niet gefrustreerd rond door hun hormonen.

Castratie/sterilisatie heeft vele voordelen. Hoe meer een kattin krols wordt, hoe groter de kans wordt op baarmoederontsteking en melkkliertumoren. Indien de kattin voor de eerste krolsheid wordt gecastreerd, daalt die kans tot bijna nul. Daarnaast voorkomt een castratie/sterilisatie dat uw kat een seksueel overdraagbare aandoening krijgt door het paren. Kattenaids (FIV, niet besmettelijk voor mens) wordt overgedragen via seksueel contact en vechten. Een andere overdraagbare ziekte met een eventueel dodelijke afloop is feline leukose (FELV).

Katten die gecastreerd/gesteriliseerd zijn leven gemiddeld langer dan een niet gecastreerde/gesteriliseerde kat. Geef uw kat dus alle kansen om een lang, gezond leven te leiden!

Voordelen voor de maatschappij

Katten planten zich snel voort omdat ze heel vruchtbaar zijn. Door katten jarenlang niet te castreren/ steriliseren zitten we momenteel met een overschot aan katten: meer katten dan mensen die katten willen.

Heel veel katten belanden ook op straat en vormen zwerfkattenkolonies. Deze kunnen op hun beurt tot heel veel overlast zorgen door onder andere vuilniszakken open te scheuren en stoelgang achter te laten. Tegenwoordig bestaan er al heel veel asielen die zwerfkatten opvangen en helpen. Helaas zijn er te veel katten en te weinig opvangmogelijkheden. Uw eigen kat laten castreren/steriliseren zorgt ervoor dat zwerfkatten minder lijden en asielkatten krijgen meer kans op een "for ever home".

Maak nu (online) een afspraak!

Online afspraak of 0494/86 71 33