Slakken gevaarlijk

07/11/2023 - 15:52

Zijn slakken gevaarlijk voor honden en katten? JA! Slakken met huisje of zonder huisje (naaktslakken) zijn drager van een parasieten. Deze parasieten is een longworm en de Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum) . Deze parasieten zitten in het slijm van de slak, alsook in knaagdieren, vogels en kleine dieren die slakken eten. Meer weten? Klik verder om het volledige artikel te lezen.

slakslak

Slakken zijn vaak dragers van longwormen. Indien een hond of kat in aanraking raakt met een slak (slijmspoor, vogels, knaagdieren of andere kleine dieren die slakken eten) kunnen ze geïnfecteerd raken met de larven van longworm. Dit is een gevaarlijke parasiet.

Deze parasiet leeft in de kleine longslagaders van de hond of kat. Dit maak het dier ernstig ziek. Om infectie van de longworm te voorkomen is een goed ontworming programma de oplossing. Ontwormen kan via tabletten of spot-on (pipetten) producten.

Symptomen

  • Hoesten
  • Lichte tot zware ademhalingsproblemen
  • Vermoeidheid
  • Lichte bloedarmoede
  • Lusteloosheid (apathie)

Voorkomen en behandelen

Een goed ontworming programma is het beste. Afhankelijk van het gedrag van uw hond/kat, moet het ontworming programma aangepast worden. Eten ze veel van de grond? Gaan ze vaak buiten? ...... Voor risico dieren kan het nodig zijn om uw dier maandelijks te ontwormen. Bij dieren die minder risico hebben is het voldoende om elk seizoen te ontwormen (om de 3 maand).

Probeer alsook te voorkomen dat uw dier met slakken speelt. Dit houdt in voorkom dat ze slakken opeten en likken aan een slijmspoor.

Hou ook rekening met drink- en eetbakken die buiten staan. Slakken kruipen regelmatig in deze bakken. Regelmatig reinigen kan een besmetting voorkomen.