Oorontsteking honden en katten

24/11/2020 - 16:25

Oorontstekingen komen vaak voor bij honden. Bepaalde rassen zijn er extra gevoelig aan namelijk; de rassen met langharige en/of hangende oren. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een acute oorontsteking (klachten duren nog niet zo lang) en een chronische oorontsteking (klachten duren al enkele weken, maanden of jaren). bij een oorontsteking spreken we meestal van een ontsteking van de uitwendige gehoorgang al dan niet met de binnenzijde van de oorschelp.

honden ooroor hond onderzoekoor kat onderzoekoor kat onderzoekoor kat onderzoekoor kat onderzoek

Vorige maand

Oorzaken van een oorontsteking bij de hond

 1. Parasieten: Hier spreken we voornamelijk over de oormijt, die zich in de uitwendige gehoorgang gaat nestelen. Deze is zeer besmettelijk. Er is meer kans bij katten en honden die met katten samenleven.
 2. Gisten: Dit zijn eencellige schimmels die een heel hardnekkige en ernstige oorontsteking kunnen veroorzaken.
 3. Bacteriën: Dit is de meest voorkomende oorzaak van een oorontsteking. Verschillende typen van bacteriën kunnen aan de basis liggen. Het verschil kan gemaakt worden door middel van een uitstrijkje. Bij chronische otitis kan het heel belangrijk zijn het type bacterie en de antibiotica gevoeligheid te laten onderzoeken in het labo.
 4. Allergie: Dit is een oorzaak die vaak onderschat wordt, maar waarschijnlijk ligt bij meer dan 50% van de chronische oorontstekingen een allergie aan de basis. Allergieën uiten zich vaak als huid of verterings problemen, de uitwendige gehoorgang bestaat uit huid met het ene verschil dat het een ideaal milieu (warmer, vochtiger en meer huidvetten) vormt voor bacteriën en gisten.
 5. Vreemde voorwerpen: Het meest voorkomend vreemd voorwerp die we terugvinden in een gehoorgang zijn grasaren.
 6. Hormonale problemen: Hierbij denken we aan twee aandoeningen namelijk een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) of de ziekt van Cushing.
 7. Problemen bij de verhoorning: Dit kan zich uiten als een opstapeling van droge schilfers , de vette variant komt door een overmatige talgproductie. Als laatste is er een ontsteking van de huid met schilfers of een vette huid.

Symptomen oorontsteking hond of kat

 1. Schudden met de kop
 2. Vuil oor (bruin-zwart smeer, eventueel etter)
 3. Krabben aan o(o)r(en)
 4. Hoofd schuin houden, ontstoken oor naar beneden
 5. Janken, piepen bij aanraking oor
 6. Verdikte gehoorgang
 7. Minder goed horen
 8. Vieze geur uit o(o)r(en)